De wereld staat al enige tijd in brand en dat zal ook niet snel veranderen.
Oorlogen, ongelijkheid, radicalisme, racisme, duurzaamheid en milieu-issues zijn grote thema’s die ons verdelen. Veel van deze cases laten we aan de politiek over. Bij sommige kunnen we bij onszelf te rade gaan hoe we dat op onze eigen manier en op ons eigen niveau kunnen beïnvloeden c.q. veranderen.
Veel van deze thema’s hebben geen link met ons vakgebied. Een onderdeel van duurzaamheid en milieu wel: WATER.
Want ook water verdeeld de wereld. Op de ene plaats is er te veel aan water en op de andere een tekort.
Kortom; water wordt een groeiend probleem en hoe gaan we daar juist mee om. Zo las ik hier laatst een artikel over in één van onze vakbladen: Perswijn
De conclusie was dat wij met water in Europa hier niet altijd goed mee omgaan.
Zo werd in de Spaanse (wijn) provincie Catalunya de noodtoestand uitgeroepen n.a.v. een nijpend watertekort in deze regio. De maatregelen die hier werden genomen gaven ook privé restricties.
De realiteit is dat de Spaanse landbouw veel last heeft van watertekort en dat zij hier zelf ook flink aan heeft bijgedragen. Er wordt op veel wijngaarden geïrrigeerd waar dat niet echt nodig is voor economisch gewin, d.w.z. grotere oogsten met als gevolg lagere kwaliteit met in achtneming van hoe dicht de wijnstokken bij elkaar staan. Wij zien liever niet te veel water in de wijn maar wijnen met voldoende extractie.
Daar bovenop komt dat in de Europa de wijnplas groeit. De EU subsidieert dan ook nog eens het vernietigen van deze overschotten door deze te destilleren.
Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop en de EU zo zich hiervoor moeten schamen.
Het is de makkelijkste manier voor economisch gewin in de wijnindustrie wat niet alleen in Spanje gebeurd maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk.
Beter zou het zijn om terug te gaan naar oude authentieke druivenrassen die goed tegen hitte kunnen,
minder maar voldoende rendement geven en een betere kwaliteit. Daar is zowel de wijnindustrie, de consument als ook het milieu bij gebaat. Te meer ook omdat de consument steeds meer geïnteresseerd raakt in wijnen van originele, lokale druiven.
Er is een wezenlijk verschil tussen watergebruik in huis, in een wijngaard of andere landbouwgrond.
Het water dat in ons riool terecht komt kan worden gezuiverd en zo voor een groot deel worden hergebruikt. Water gebruikt voor irrigatie verdwijnt voor een groot deel door verdamping. Er is gewoon te veel landbouwgrond om dit allemaal van water te voorzien, waardoor dus deels deze watertekorten ontstaan. Laten we dus op de juiste manier met water omgaan, het is een basis van ons leven,
ons Eau de Vie!
Daarbij; bij uw bezoek aan Bridot schenken wij u graag een functioneel, gezuiverd glas water naast onze wijn waarmee u o.a. uw smaakpallet kunt neutraliseren. Omdat wij hiervoor ook in een speciale zuiveringsinstallatie hebben geïnvesteerd en het water mooi wordt gepresenteerd vragen wij hiervoor een kleine vergoeding.
Want gratis water schenken kan echt niet meer, het is een té kostbaar goed aan het worden...
Graag tot ziens Chez Bridot
Bob Jurjens
Sommelier
Comments